TONY WILLIAMS – THE SIGNATURE VOICE OF THE PLATTERS (Volume 1: 1955-1961 & Volume 2: 1961-1962)

Samuel E. Williams met roepnaam Tony werd in Elizabeth, New Jersey geboren op 5 april 1928. Van 1953 tot 1960 was hij de leadzanger van de Amerikaanse R&B- en soulformatie ‘The Platters’, maar na een hevige discussie over de verdeling van het verdiende geld verliet hij die succesgroep om als solozanger verder te gaan. In 1990 werd hij, twee jaar voor zijn dood in Manhattan in augustus 1992 aan de gevolgen van een chronische bronchitis, opgenomen in de elitaire ‘Rock And Roll Hall Of Fame’ als stichtend lid van ‘The Patters’. Van zijn soloalbums zijn er maar twee verschenen met nieuwe eigen songs: “Magic Touch Of Tony” uit 1962 en “A Girl Is A Girl Is A Girl” uit 1969. Andere platen die nadien nog onder zijn naam werden uitgebracht bevatten voornamelijk de liedjes die hij bij ‘The Platters’ had gezongen.

Het Britse platenlabel ‘Jasmine Records’ vond toch dat Tony Williams bijna twintig jaar na zijn overlijden toch wat meer eer verdiende omwille van de vele onvergetelijke klassiekers die hij tijdens zijn muzikale carrière heeft gezongen. Om dat in de spotlights te plaatsen brachten ze meteen twee verzamelalbums uit met al zijn liedjes, 57 nummers in totaal. De titel van beide albums luidt “Tony Williams, The Signature Voice Of The Platters” met op “Volume 1” 28 songs uit de periode gaande van 1955 tot 1961 en op “Volume 2” 29 songs die hij heeft uitgebracht in 1961 en 1962.

‘The Platters’ scoorden in totaal 35 hits waarvan er acht millionsellers waren en vier nummers op de nummer 1-positie in de Amerikaanse hitlijsten wisten te belanden. Het prachtige en heel herkenbare stemgeluid van Tony Williams heeft ontegensprekelijk héél veel bijgedragen aan dat enorme succes van de groep. Samen met Ben E. King lijkt Tony Williams volgens velen over de mooiste soulstem ooit beschikt te hebben, hoewel er volgens ons toch ook wel wat te zeggen valt voor andere legendarische zangers zoals Wilson Pickett, Otis Redding en Sam Cooke.

Voor hen die misschien nog wat te jong zijn om zich de door Tony Williams gezongen hits bij ‘The Platters’ te herinneren geven we graag nog even dit lijstje mee van deze muziekklassiekers: “Only You”, “The Great Pretender”, “My Prayer” en “(You’ve Got) The Magic Touch” zijn titels van songs die in ieders geheugen opgeslagen dienen te zitten.

(valsam)

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
Volume 1: 1955-1961  
 

Label: Jasmine Records